ماهی سالمون (Salmon) از دسته ماهیان آزاد میباشد. به ماهیانی که در دریا زندگی کرده اما در آب های شیرین تخم گذاری میکنند ماهی آزاد میگویند. به عبارتی ماهی که نه صرفا در رودخانه بلکه در دریا نیز توانایی زندگی داشته و به گونه ای «آزاد» میباشند. ماهی سالمون پس از زندگی در دریا یا اقیانوس، برای تخم گذاری بر خلاف جریان آب شنا کرده و به رودخانه باز میگردد تا در آنجا تخم گذاری کند. پس از تولد نیز به سوی اقیانوس میروند.
این ماهی به دلیل مواد مغذی موجود در آن بسیار فراوان میباشد. در ادامه به معرفی برخی از خواص و مواد مغذی ماهی سالمون میپردازیم.
به طور کلی سالمون و دیگر ماهی ها دارای خواص مشترک بسیاری هستند البته در هر کدام از آن ها خواص به خصوصی وجود دارد که آن را معرفی میکنیم.
از بهترین منابع اسیدهای چرب امگا۳ با زنجیرهی بلندِ EPA و DHA ماهی سالمون میباشد. در هر ۱۰۰ گرم گوشت این ماهی از نوع پرورشی آن دارای ۲/۳ گرم اسید چرب امگا۳ با زنجیرهی بلند است. و همچنین که در این مقدار از گوشت ماهی سالمون دریایی (وارداتی) ، حاوی ۲/۶ گرم از این اسیدهای چرب بوده که یکی از خواص مهم غذایی این ماهی را تشکیل میدهد. چربیهای امگا۳ برخلاف بیشتر چربیهای دیگر، برای بدن ضروری هستند. بهترین راه دریافت آن ها از طریق مصرف ماهی است. در حالت عادی بدن انسان نمیتواند این چربیها را تولید کند. به همین دلیل باید ان را از مصرف غذا ها بدست آورید.
ماهی سالمون سرشار از پروتئین است. پروتئین نیز مانند اسید های چرب امگا۳ مادهای مغذی و ضروری میباشد. این موادمغذی نیز باید از رژیم غذایی دریافت شود. پروتئین کارکردهای مهمی در بدن دارد.
برخی از این کاربرد ها عبارت است از بهبود بدن پس از آسیبدیدگی ، محافظت از استخوان ها و تودهی عضلانی که درطول کاهش وزن و فرایند پیری آن را حفظ میکند. پژوهشهای اخیر نشان دادهاند که برای رسیدن به سلامت مطلوب، در هر وعده باید دستکم ۲۰ تا ۳۰ گرم پروتئین باکیفیت دریافت کنید. ۱۰۰ گرم ماهی سالمون حاوی ۲۲ تا ۲۵ گرم پروتئین است.
در اکثر ماهیان ویتامین های گروه B وجود دارد. اما داخل گوشت ماهی سالمون و آلا این مقدار بسیار بالا است. به خصوص ویتامین های B6 و B12 که داخلی گوشت سالمون به مقار قابل توجهی فرآوان است.
ین ویتامینها در چندین فرایند مهم بدن نقش دارند؛ ازجمله تبدیل غذای مصرفشده به انرژی، ساخت و ترمیم DNA و کاهش التهابی که میتواند منجر به بیماری قلبی شود. مطالعات نشان دادهاند که تمام انواع ویتامین B در کنار هم، موجب حفظ علمکرد بهینهی مغز و سیستم عصبی میشوند. متأسفانه حتی در کشورهای توسعهیافته نیز مردم دچار کمبود یک یا چند مورد از این ویتامینها هستند. همچنین از خواص بزرگ گوشت ماهی سالمون نیز به دلیل وجود همین ویتامین های گروه ب داخل آن است.
سلنیوم مادهای میباشد که در خاک بوده و بیشتر در گیاهان وجود دارد. که در برخی از مواد غذایی از جمله ماهی سالمون یافت میشود. سلنیوم از مواد مغذی کمنیاز (trace mineral) به شمار میرود، که بدن به مقدار کم به آن نیاز دارد. بااینحال، دریافت سلنیوم کافی در رژیم غذایی مهم است. مطالعات نشان دادهاند که سلنیوم به حفاظت از سلامت استخوانها و همچنین کاهش آنتیبادیهای تیروئید در افراد مبتلا به بیماری خودایمنی تیروئید کمک میکند و خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. ۱۰۰ گرم ماهی سالمون، ۵۹ تا ۶۷ درصد از سلنیوم موردنیاز بدن در روز را تأمین میکند.
در گوشت ماهی سالمون مقدار فراوانی از پتاسیم وجود دارد. این مسئله بهویژه درمورد ماهی سالمون دریایی صدق میکند و ۱۰۰ گرم از آن ۱۸٪ از مقدار توصیهشدهی روزانه را تأمین میکند، درحالی که همین مقدار از ماهی سالمون پرورشی ۱۱٪ از مقدار توصیهشدهی روزانه است. درواقع ماهی سالمون، پتاسیم بیشتری نسبت به موز دارد و ۱۰۰ گرم موز تنها ۱۰٪ از مقدار پتاسیم مورد نیاز روزانه را تأمین میکند. از این رو مصرف گوشت ماهی سالمون میتواند مقدار قابل توجهی از این ماده را برای بدن تامین کند. پتاسیم موجود در این ماهی به کنترل فشارخون کمک کرده و خطر سکتهی مغزی را نیز کاهش میدهد.
این بخشی از موارد استفاده ماهی سالمون بود که به شما ارائه شد.